Wasinstructies & onderhoud

wasinstructies wol katoen plaids kussens

Hier vind je alle wasinstructies: Alle informatie over het onderhoud voor wol en katoen.

Wol

Algemeen

Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol. Gelukkig voor jou betekent dit dat je wollen producten veel minder hoeft te wassen dan ander textiel zoals katoen. Minder wassen verlengt de levensduur van het materiaal en is daarnaast beter voor de planeet. Dus voordat je gaat wassen, hang je wollen plaid of deken op een droge dag een paar uur buiten om je wol op te frissen. Meestal is dit al ruim voldoende.

Moet je de plaid, deken of wollen kussenhoes toch willen wassen, dan is de veiligste manier om het naar de stomerij te brengen. Dry-cleaning noemen ze dat in het Engels. Zo blijft je product het allermooist. En omdat je dit niet vaak hoeft te doen, is dit wel de moeite waard.

Wil je je wollen plaid of deken toch zelf wassen, kijk dan allereerst naar het waslabel op het product en volg dat op. Hieronder geven we  per merk aan wat de wasinstructies zijn. Volg deze zorgvuldig op.

Wol kan een natuurlijke wolgeur hebben (ik vind het heerlijk ruiken) die na verloop van tijd zal vervagen. Ook kan je wollen plaid in het begin wat losse vezels kunnen verliezen. Heb je daar last van, borstel dan je deken met een zachte kledingborstel of klop ‘m even uit. Op termijn gaat dit verdwijnen en verliest je deken geen haartjes meer.

Wol kan gaan pluizen of pillen. Dat heeft niks te maken met de kwaliteit. Lees hier alle informatie over het pillen van wol.

Brita Sweden

Handwas in koud water (30 ° C, let op dit voelt minder warm dan je zou denken). Gebruik een kleine hoeveelheid wolwasmiddel. Leg de deken na het wassen goed in vorm en laat het plat drogen.

Elvang

Aangezien alpaca-vezels zelfreinigend zijn (zei ook het algemene stuk over wol bovenaan deze pagina), raden we je aan om je alpacawollen plaids en kussens alleen te luchten. Bij voorkeur bij ijzig weer of in een vochtige ruimte zodat de vezels kunnen ontspannen en je alpaca product weer fris aanvoelt en uitziet. Een extra voordeel is dat we op deze manier het milieu niet belasten door water te besparen. Als de producten gestreken moeten worden, gebruik dan je strijkbout op stoomstand en zet de temperatuur op wol.

House in Style

We adviseren om de House in Style wollen en gebreide producten met de hand te wassen of in de wasmachine met een wolprogramma op de laagste temperatuur. Haal de plaid of het kussen direct na het wassen uit de wasmachine te halen. Drogen in de droogtrommel bij voorkeur op lage temperatuur. Een betere methode is drogen in de open lucht en volledig uitgehangen. Zo wordt het lekker fris en het geeft na het drogen minder kreuk.

John Hanly

Voor alle soorten wol van het merk John Hanly geldt: alleen reinigen bij de stomerij.

Klippan

Lamswollen plaids en kussens altijd liefst reinigen bij de stomerij. Machinewasbaar op 30⁰ Celsius. Gebruik alleen het wolwas programma. Apart wassen en strijken op lage temperatuur. Niet in de droger of bleekmiddel gebruiken. De merinowollen plaids kunnen alleen gereinigd worden bij de stomerij. Strijk op lage temperatuur. Niet in de droger of bleekmiddel gebruiken.

Lapuan Kankurit

Alleen wassen als de wol erg vuil is. Ook voor deze producten geldt, liefst chemisch reinigen. Anders handwas bij max. 30 ° C met wolwasmiddel. Niet schrobben, trekken of uitwringen. Grondig spoelen en het meeste water er voorzichtig uit duwen. Druk de deken tussen handdoeken tot hij halfdroog is en laat hem dan drogen in een luchtige ruimte. Niet in de droger. Strijken met een vochtige doek, max. 150 ° C.

McNutt

Ook McNutt raadt aan om hun wollen producten naar de stomerij te brengen. Ook bij deze plaids kun je voorzichtig proberen te wassen 30 ° C in de wasmachine (wolwasprogramma, niet centrifugeren). Beweeg de deken voorzichtig in vorm na het wassen. Liggend drogen. Niet in de droger.

Moyha

De wolvilten spreien en kussenhoezen zijn vuilafstotend. Af en toe even uithangen. Indien echt nodig dan laten stomen.

Silkeborg

Zoals bij alle wollen producten, af en toe buiten uithangen. Indien echt nodig, dan laten stomen.

Tartan Blanket Company, recycled wol

Als je een vlek(je) op één plek hebt, probeer dan een plekje te behandelen met een beetje wolzeep. Maak de plek nat en werk de zeep voorzichtig in het bevlekte gebied. Nooit wrijven want dan gaat de wol vervilten. Verwijder zeep en vuil met een doek die geen pluisjes achterlaat. Probeer zachte handdoeken of een oude kussensloop in plaats van sponzen en papieren handdoeken. Zorg ervoor dat u alle zeep verwijdert door de doek vochtig te maken en het proces te herhalen.

Zoals bovenaan beschreven kan de meeste wol kan niet in een machine worden gewassen omdat warmte krimp veroorzaakt en centrifugeren kan leiden tot vormverlies. De gerecyclede wollen plaids van The Tartan Blanket Company bevatten 30% vezels van oude kleding en andere textielproducten die normaal weggegooid zouden worden. Hierdoor blijft het dichte weefsel strak en wordt het zachter met elke keer wassen. Zorg ervoor dat je donkere en lichtere kleuren apart wast. Voeg (zo min mogelijk) wolzeep toe (in het wasmiddel laatje en niet direct in de trommel). Gebruik het “wolwas” programma bij max 30 ° C. Niet centrifugeren want je wilt wrijving zoveel mogelijk voorkomen. Als er een vlek is, laat wolzeep dan 10 minuten op de plek zitten voordat u gaat wassen. We kunnen niet garanderen dat elke machine een deken zonder problemen kan wassen.

Tweedmill Textiles

Handwas in koud water. Let op: als het water voor jezelf lekker warm aanvoelt is het te warm.

Het opslaan van wollen producten

Wollen dekens kun je het beste opbergen in een ademende bak, zoals een katoenen opbergtas op een donkere en droge plek. Reinig je deken voordat je hem opbergt om motten te voorkomen, wat vooral belangrijk is voor kasjmier. Je kunt altijd wat natuurlijk mottenafweermiddel in de container stoppen met je deken.

Katoen

Algemeen

Katoen kan altijd een beetje krimpen tijdens de eerste wasbeurten. Houdt daar rekening mee met de maat die je bestelt. Krimp kan tot 5% zijn. Krimp ga je het meeste tegen door katoen de eerste paar keer koud te wassen in de wasmachine bij max 30° C. Daarna niet meer dan 40° C. Doe je katoenen plaid of kussenhoes de eerste paar keren niet in de droger.

AnniDesign

De hoes kun je wassen bij 30° C. Eerste keer met de hand.

Bungalow

De velvet en linnen hoezen kun je wassen bij maximum 40 ° C . Niet in de droger. Vermijd direct zonlicht.

Bonbini

Machinewasbaar met gelijke kleuren, eerst koud, na een aantal keren kun je ‘m wassen op 40 ° C. Donkere kleuren apart wassen. Bon Bini’s zijn zacht en worden zachter en beter absorberend bij elke wasbeurt, ze hebben geen wasverzachter of bleekmiddel nodig. Je kunt je grand foulard eenvoudig ophangen om te drogen, ze drogen snel. Maak je geen zorgen om een haltje of losse draad. Knip deze voorzichtig af met een schaartje. Door de manier van weven zal het product niet gaan rafelen en er zal geen gaatje ontstaan.

Esperanza Deseo

Handwas 30 ° C.

Essenza, Goround Interior en Homejunky

Deze kussenhoezen kunnen in de wasmachine bij 30° C.

House in Style

Wassen bij 30° C.

Klippan

De gewone katoenen dekens en babydekens kunnen in de machinewas tot 60 ° C. Onze voorkeur (ook uit milieu oogpunt) is om maximaal bij 40 ° C te wassen. Strijk op medium temperatuur. Gebruik geen bleekmiddel. De katoenen chenille dekens kun je wassen bij 40° C. Deze ook strijken op medium temperatuur en ook bij deze dekens geen bleekmiddel gebruiken. De geborstelde dunne zachte katoen kwaliteit kunnen gewassen worden bij 30 ° C. Gebruik het wolwasprogramma. Apart wassen en strijken op lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleekmiddel gebruiken.

Lantara

Eerste keer met de hand, daarna bij 40 ° C.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.