Alles over katoen

katoen blog informatie

Alles over katoen

Katoen is een heerlijk materiaal. Het is zacht, het prikt niet en het blijft lang mooi. Maar wist je dat er verschillende soorten katoen zijn? En dat katoen niet altijd duurzaam is? Dus voordat je een fijn katoenen grand foulard of plaid overweegt, is het goed om eens meer te weten over het materiaal katoen. In deze blog vertellen we je dus alles over het, naast wol, meest gebruikte materiaal in de textielindustrie.

Inhoudsopgave

  1. Wat is katoen?
  2. Waar wordt katoen voor gebruikt?
  3. Hoe lang gebruiken we al katoen?
  4. Het onderhoud van katoen
  5. De verschillende soorten katoen
  6. Is katoen milieuvriendelijk en verantwoord?
  7. Biologische en milieuvriendelijke producten bij Ookinhetpaars

katoenen grand foulard antraciet

Wat is katoen?

Katoen is het zaadpluis van de katoenplant. De vrucht van de katoenplant barst open wanneer deze rijp is. Hierdoor wordt een dot katoen zichtbaar: het zaadpluis. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garen. Voor de productie van katoen worden verschillende planten gebruikt. Het behaarde katoen (Gossypium hirsutum) wordt voor 90 procent van de wereldproductie gebruikt.

katoenen dekbedovertrek

Waar wordt katoen voor gebruikt?

Katoen wordt gebruikt voor kleding, beddengoed en ook voor woonaccessoires, zoals kussens en plaids. Er zijn een aantal redenen voor dit veelzijdig en veelvuldig gebruik. Katoen is een platte, gedraaide vezel, het heeft daardoor weinig glans. Hierdoor is het ook redelijk stroef. De vezels houden elkaar in een garen goed vast. Daardoor is het ook vrij sterk materiaal. Katoenen stoffen hebben de eigenschappen dat het stevig en slijtvast is. Daarnaast is het een natuurlijk materiaal dat prettig aanvoelt op je lichaam. Ook ademt het goed en is het sterk vocht absorberend en goed luchtdoorlatend. Deze eigenschappen maken het dat je onder katoen goed slaapt en waarom een katoenen dekbedovertrek of sprei ook zo’n fijn product is voor in je slaapkamer. In de zomer is katoenen beddengoed luchtig en zorgt het voor prettige verkoeling. In de winter wordt het niet kil en hou je een behaaglijk gevoel. Dus katoen staat voor optimaal slaapcomfort en wordt daarom zo veelvuldig toegepast in dekbedovertrekken en ook vaak in spreien en plaids.
katoenen grand foulards

Hoe lang gebruiken we al katoen?

In Midden-Amerika is katoen al in 5800 voor Christus bekend. In China en wat later namelijk vanaf 3000 voor Christus. Maar pas vanaf 800 na Christus kwamen producten van katoen naar Europa, dit gebeurde door Arabische kooplieden. En vanaf de 14de eeuw kwam de katoenverwerking op gang, met name in Zuid-Duitsland. Tot in de 17de eeuw leidde Augsburg de industriële massaproductie, daarna namen de Vlaamse en Engelse katoenindustrie de overhand. Door een aantal uitvindingen zoals de spinmachine in 1764 en de mechanische weefstoel in 1784, kon de productiehoeveelheid aanzienlijk verhoogd worden. Ondanks de concurrentie met talrijke kunstvezels vertegenwoordigt katoen op dit moment nog ongeveer 44% van het totale textielvezelverbruik. Sinds 1970 tot heden is de productie van ruw katoen wereldwijd bijna verdubbeld, hoewel het bouwland oppervlak maar weinig is toegenomen. De enorme productiegroei is te danken aan een verhoogde oogstopbrengst per acre.

katoenen dekbedovertrek sprei

Het onderhoud van katoen

Katoen is een makkelijk te onderhouden materiaal. Het kan gewoon in de wasmachine en je kan het zelfs bij vrij hoge temperaturen wassen. Tot wel 60 graden. Doe dit alleen als het echt nodig is, want een hoge temperatuur is wel vrij milieubelastend. Ook kunnen katoenen stoffen gewoon in de droger. Allemaal fijne eigenschappen. Maar heeft katoen dan echt geen nadelen? Alles heeft wel een nadeel. Het is goed om te weten dat katoen bij het eerste wassen wat kan krimpen. Dit komt doordat bij de productie de vezels strak worden geweven. Doe je er water bij en zeker ook warmte, dan versoepelen de vezels een beetje, waardoor het iets krimpt. Maar wees niet bang, regelmatig is er al rekening gehouden met de krimp en worden producten voorgewassen. Maar blijf er op letten en was de eerste keer bij lage temperatuur. Zeker ook bij onze plaids en grand foulards, want die zijn niet voorgewassen. Stop ook je product niet meteen de eerste in de droger maar laat het gewoon aan de lucht drogen.

Nog meer nadelen? Nou ja, een dan. Katoen moet je strijken. Het scheelt wel welk soort katoen je hebt, sommige soorten moet je echt strijken en bij anderen valt het mee. Hoeveel het materiaal kreukt ligt aan hoe de katoen geweven is en of het wat mee kan rekken. En ook hoe je het zelf behandeld. Hang het na het wassen uit, vouw het netjes en strak op en een deel van het strijken is helemaal niet nodig. Bij de verschillende producten vertellen we je ook wat over het strijken.

katoenen plaids Klippan

De verschillende soorten

Je zou denken, katoen is katoen. Maar net als met wol, heb je veel verschillende soorten katoen. Bij wol zitten de verschillen vooral in de afkomst (van welk dier komt de wol), en daarnaast voor een deel aan de manier van verwerken. Bij katoen ligt het vooral aan de productiemethode en de manier van weven van de katoendraden. Daardoor heeft katoen verschillende kwaliteit, zachtheid en ook wel eigenschappen. Het verschil zit hem dus met name in het weven. We schreven al eerder een blog over weven. In het kort het weefproces. Hoe een weefsel aanvoelt komt door de gebruikte schering en inslag. Deze termen uit de weefindustrie verwijzen naar de lengtedraden (de schering) en het breedtegaren (de inslag) op een weefraam. Bij elkaar heet dit de binding. Naast de binding (de manier waarop de draden worden geweven) speelt ook de weefdichtheid (het aantal draden per oppervlak) en de dikte van het garen mee. Die combinatie bepaalt het uiteindelijke product met zijn bijbehorende eigenschappen. Nu je weet waarom het ene katoen het andere niet is, vertellen we je graag over de verschillende soorten die er zijn.

Katoen satijn

Beddengoed van katoen-satijn staat synoniem voor luxe en comfort. Katoen-satijn wordt gemaakt van heel fijn katoengaren. Daardoor voelt het erg zijdezacht en glad aan. Je kunt je voorstellen dat een dekbedovertrek van katoen-satijn heerlijk slaapt. Daarnaast ziet het er erg luxe uit. Dat komt door de speciale satijnbinding die de stof een lichte glans geeft. Je moet deze dekbedovertrekken wel wat strijken maar dat gaat een stuk makkelijker door de satijn.

Chenille katoen

Chenille katoen is katoen dat op speciale wijze getwijnd is. De draden zijn dikker dan bij normaal katoen. Onze dikkere Klippan katoenen babydekens zijn van chenille katoen. Daardoor kun je ze het hele jaar gebruiken, dus ook in de winter houden de babydekens je kindje lekker warm.

brushed katoen ledikantdeken

Brushed cotton

Dit is geborstelde katoen. Na het weven worden de plaids en babydekens geborsteld om zo oneffenheden weg te halen. Ook worden de plaids en dekentjes door het borstelen extra zacht en soepel.

Twill katoen

Twill is een specifieke weeftechniek. Als je goed kijkt zie je dat er een diagonaal patroon in de stof zit in plaats van rechte lijnen. Dekbedovertrekken van twill geweven katoen voelen zachter aan dan gewone katoen. Verder kreukt de stof minder snel, waardoor het bijzonder onderhoudsvriendelijk is. Niet strijken dus, heel fijn. En door het zachte materiaal slaapt het natuurlijk erg lekker.

Jersey katoen

Ook jersey is heerlijk zacht. Bij jersey wordt de stof niet geweven maar gebreid. Dit kan zowel met wol, kijk maar eens bij onze gebreide plaids, maar ook met de draden van katoen. Het breien gebeurt volgens een bepaalde techniek waarbij rechts-links bindingen worden gebruikt waardoor kleine lusjes worden gevormd. Deze lusjes, die je alleen ziet als je heel goed van dichtbij kijkt, zorgen voor de eigenschappen soepelheid en elasticiteit.

Flanel

Ken je nog de flanellen pyjama’s van vroeger? Ow, wat waren die heerlijk zacht. En lekker warm. Het maken van flanel katoen gebeurt na het weefproces. De stof wordt licht geruwd. Daardoor krijg je dus dat zachte effect. Het lijkt dus ook wel wat op brushed katoen dat geborsteld wordt. Flanel houdt je heerlijk warm omdat het je lichaamstemperatuur aanneemt en dat vast houdt. Flanel is dus een erg fijn product om in de winter te gebruiken.

Percale katoen

Percale katoen wordt gemaakt door het gebruiken van fijnere garen en een hoger aantal draden. Daardoor is het een luxe variant van katoen. Het voelt altijd fris aan, net alsof je je dekbedovertrek net gewassen hebt. De luxe van een hotelkamer. Het heeft ook een hoge kwaliteit, door het gebruik van meer draden tijdens het weven. Daardoor doe je nog langer met percale katoenen product.

Renforcé katoen

Het Franse woord ‘renforcé’ betekent ‘versterkt’. Deze gladde en koele stof wordt geweven met een zogenaamde platbinding. Door deze speciale weeftechniek wordt de stof nog sterker en steviger dan normale katoen. Producten gemaakt van katoen renforcé blijft daardoor extra lang mooi.

Chambray geweven

Chambray is een luchtige katoenen stof die wordt geweven in platbinding. Doordat gebruik wordt gemaakt van verschillende kleuren garen, heeft de stof een ruige gemêleerde look die een beetje doet denken aan denim. Dit dunne en luchtige materiaal is bij uitstek geschikt voor de zomer.

Egyptische katoen

Katoen wordt in veel landen geproduceerd. Maar de consument heeft het vaak over Egyptisch katoen. Uit Egypte zou de allerbeste katoen komen. Is dat ook zo? Deels, want Egyptisch katoen hoeft niet uit Egypte te komen. De term zegt meer over het soort vezels en niet over de herkomst. Bij Egyptisch katoen worden extra lange en dunne katoenvezels gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de draden dunner zijn en er meer draden gesponnen kunnen worden. Het resultaat is een hogere draaddichtheid (soms wel tot 800!) en een extra zachte katoenen stof van extreem hoge kwaliteit.

Of je nu kiest voor de behaaglijke warmte van flanel of voor de chique glamour van satijn: met katoenen beddengoed creëer je eenvoudig een fijne en gezonde slaapomgeving, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een aangename en verkwikkende nachtrust. En met een katoenen grand foulard of plaid haal je ook een fijn zacht product in huis.

katoenen grand foulard

Is katoen milieuvriendelijk en verantwoord?

Het antwoord is: nee, helaas heel vaak niet. De productie van gewoon katoen heeft nogal wat nadelige gevolgen voor mens, dier en milieu. Er wordt betrekkelijk veel land, water, energie en chemicaliën gebruikt om het materiaal te verbouwen, te plukken en te verwerken. Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. Er wordt zo’n 23 miljard kilo per jaar verbouwd of zo’n 3,5 kilo per persoon op aarde. De gevolgen daarvan zijn groot.

Voor de teelt worden vele tientallen miljoenen kilo’s pesticiden gebruikt; per hectare wordt er op katoen meer gif gespoten dan op ieder ander landbouwgewas.
Ook de verwerking van katoen brengt grote schade toe aan het milieu. De giftige, soms kankerverwerkende chemicaliën – zoals chloor en formaldehyde – die gebruikt worden voor kleuren, bleken en strijkvrij maken, komen in het milieu terecht en vervuilen de grond, de lucht en het water.
Ook de mens kan direct last hebben van de vele chemicaliën. Sommige mensen krijgen last van hun huid door de resten chemicaliën die achterblijven in de stof.

Biologische en milieuvriendelijke katoen bij Ookinhetpaars

Een product energie neutraal maken is lastig maar er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om de belasting op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Bij het groeien van het katoen kun je rekening houden dat er geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De arbeiders die het katoen plukken kun je goed en fair behandelen en ze een eerlijk loon geven. Vroeger was niet meer dan 0,76% van alle wereldwijd geproduceerde katoen biologisch. Gelukkig groeit dit percentage wel. In 2008 is de hoeveelheid biologisch katoen met 20% toegenomen tot 175 miljoen kilo.

De Engelse vertaling van biologisch katoen is organic cotton. Daarom noemen mensen het vaak in het Nederlands organisch katoen. Andere benamingen zijn bio-katoen of eco-katoen. Biologisch katoen is op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Tijdens het gehele productieproces worden geen pesticiden en andere chemicaliën gebruikt. Ook is het vrij van formaldehyde en zware metalen. Bio-katoen geeft minder kans op huidirritatie en voelt zachter aan.
Bij Ookinhetpaars proberen we zoveel mogelijk duurzaam, milieuvriendelijk en ecologische producten in het assortiment te hebben. Zo zijn de Klippan katoenen plaids en babydekens van eco-katoen. Ook hebben we een aantal Oeko-Tex producten in ons assortiment. Deze producten worden in Europa geweven. Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de gebruiker.

GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard die eisen stelt aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën. Daarnaast hebben fabrieken de verplichting om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken en zuinig met water en energie om te gaan. GOTS omvat ook criteria wat betreft arbeidsomstandigheden, zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. De eisen zijn vrij streng. Daardoor hebben sommige producenten deze standaard niet en mogen ze hun producten dus niet GOTS noemen, maar werken ze al wel volgens het principe. Dat zie je bijvoorbeeld bij ons merk House in Style.

katoenen plaid blossom

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.