Top

Plaids: materiaal

Een wollen plaid of juist een katoenen plaid. In elk materiaal en voor ieder wat wils. Warmte in de winter en een koele variant in de zomer.

Een plaid van wol of van katoen


We hebben voor jou een fijne en uitgebreide keuze in plaids. Zowel van wol als van katoen. Hou je meer van warmte om je heen en de luxe uitstraling van wol, of ga je voor lekker luchtig en het strandgevoel of kan je niet tegen wol? Of varieer: ga in de zomer voor katoen en in de winter voor wol. Hier helpen we je te kiezen voor het materiaal en uitstraling die bij jou passen.

Wollen plaids


Bij een plaid denk je vaak aan wol. Maar welke wol? Er zijn verschillende wolsoorten die onderling erg verschillend kunnen zijn in hoe ze aanvoelen. Dunner en gladder, dikker en wat steviger, soepel of wat ruiger. Ook zit er verschil in of ze wat prikken of (vrijwel) niet.
We vertellen je graag meer over het gevoel en de uitstraling van de verschillende wollen plaids:
  • pure wol voelt aan als scheerwol. Deze wol is te vergelijken met de dekens die we vroeger op bed hadden (tegenwoordig weer helemaal in overigens, kijk maar eens hier voor onze wollen dekens). Pure wol komt van schapen.
  • In lamswol hebben we twee soorten. De lamswollen plaids van Klippan en de lamswollen plaids van John Hanly. De lamswol van Klippan is lekker dik en voelt warm en zacht aan. De lamswol van John Hanly is juist veel dunner geweven. Deze plaids voelen meer aan als een warme sjaal die je zo om je heen slaat. Het lamswol van John Hanly prikt ook (vrijwel) niet. Lamswol komt (uiteraard) van lammeren.
  • Alpacawol is ook een hele zachte wol, deze wol wordt niet alleen gebruikt voor plaids maar ook om sjaals van te maken. Een alpaca wollen plaid is ook vrij dun geweven. Geen prik. Alpacawol komt van de alpaca, of wel de berglama, Het is een luxe wolsoort.
  • Mohair is fluffy, erg dik en superzacht. Hier vind je vooral mooie fellere kleuren combinaties. Mohair komt van geiten die net als schapen worden geschoren. Hun vacht ziet er meer uit als haar en zijn langer en zachter.
  • Van merinowol wordt ook outdoor kleding gemaakt, wegens het ademende karakter. Een merino wollen plaid is lekker dik en stevig en heel lekker warm. De grafische designs zijn prachtig. Merinowol is afkomstig van het merinoschaap. Veel merinoschapen worden slecht behandeld met name in Australië. Uiteraard is onze merinowol diervriendelijk. De wol komt uit Europa waar veel beter wordt omgegaan met de dieren.
Ook hebben we grote dekens, door het formaat erg goed te gebruiken als deken op je bed. Deze zijn geweven van Scandinavische wol. De eenpersoonsmaten kun je ook goed als plaid op de bank gebruiken.

Katoenen plaids


Naast wol hebben we ook heel veel katoenen plaids in de mooiste kleuren. Katoen is heerlijk voor de zomer, het is luchtig en voelt prettig aan. Maar katoen kan ook prima in de winter gebruikt worden. Zit je op de bank is het toch een extra laagje om je heen dat je warm houdt.
We hebben in ons assortiment katoen ook veel katoenen spreien en grand foulards. Die kun je natuurlijk goed gebruiken op je bed om je slaapkamer mooi aan te kleden. Met name de spreien van het merk KnUS Handle With Love en House in Style zijn prachtige items op je bed.
Dus wil je een plaid kopen, ben je bij Ookinhetpaars aan het juiste adres. Voor wol en katoen.