Top

Meubelstofferen: capitonneren en bomberen

blog capitonnerengepubliceerd op: 20-7-2017
Gastblog van Quirine Donkersloot van OldnewslivingMeubelstofferen van een stoel of bank


Tijdens mijn opleiding meubelstofferen kreeg ik de opdracht een meubel te capitonneren. Zelf vind ik het niet zo mooi voor in mijn interieur, maar ik zag wel in dat er vraag naar kan zijn, dus koos ik ervoor om een houten plaat te capitonneren zodat klanten wel kunnen zien wat de mogelijkheden zijn.

Capitonneren is een techniek uit de naaikunst en leerbewerking, waarbij de stof op een vaste ondergrond wordt genaaid of geknoopt zodat tussen de stof en de ondergrond een laag van kussentjes ontstaat die gevuld is met polyetherschuim. Hierdoor ontstaat een ruiten vlakverdeling. Een dergelijk vlak heet een capiton.

blog meubelstofferen capitonneren


Toevallig kreeg ik van de week een verzoek voor het maken van een bedhoofd. Want dat is waar je deze techniek vandaag de dag vooral in terug ziet. Capitonneren heeft een meer klassieke en gezellige uitstraling. Maar je vindt vaak ook bedhoofden met een meer strak uiterlijk.

blog capitonneren stoel

Dat strakke uiterlijk krijg je door de stof door te stikken en op de kruispunten een knoop aan te brengen. Deze techniek wordt bomberen genoemd. Bij bomberen ontstaan vierkante vlakken en die ogen veel strakker dan ruitvormige vlakken zoals bij capitonneren.

Het verschil tussen capitonneren en bomberen


Het verschil tussen capitonneren en bomberen is dat bij capitonneren gewerkt wordt met vouwen en bij bomberen wordt gewerkt zonder vouwen, maar met een stiksel om de vlakverdeling te accentueren. Beide technieken zijn naast bedhoofden ook toe te passen op meubelstukken, bijvoorbeeld in een zitting of een rug- or armleuning.

Voor beide stijlen valt wat te zeggen. Met de juiste stof en de juiste knoop (kleur en grootte) kan je een eindeloos variëren. Door de capiton of het vierkante vlak, groot of juist kleinere te maken, kun je een heel ander uiterlijk geven aan je meubel.

blog capitonneren of bomberen meubels

Om het bomberen ook eens uit te proberen heb ik een oud canvas frame gepakt en bespannen met stof welke ik eerst heb doorgestikt. Ik heb knopen gemaakt van dezelfde stof zodat het geheel neutraal blijft. Ik gebruik mijn gebombeerde canvas nu als prikbord, heel handig. Ik ben heel benieuwd naar de wensen van de klant!

bomberen blog meubelstofferen

Zin in nog meer inspiratie voor je interieur?